«آيت‌الله محمدهادی معرفت» دعوت حق را لبيك گفت

: «آيت‌الله محمدهادی معرفت»، احياگر دروس‌ علوم‌ قرآنی‌ در حوزه‌های‌ علميه در دوره معاصر‌ و از اساتيد قرآن و تفسير، غروب روز جمعه (29 دی ماه) دار فانی را وداع گفت.
«آيت الله محمد هادی معرفت»

به گزارش خبرگزاری قرآنی ايران (ايكنا)، مراسم تشييع آيت الله معرفت(ره) صبح روز يك شنبه، (يكم بهمن ماه)، از مسجد امام حسن عسگری قم برگزار خواهد شد.

وی كه از خادمان قرآن كريم و افتخار قرآن‌پژوهی شيعه و از جريان آفرينان معاصر در اين زمينه بود، پدر شهيد و صاحب آثار ارزشمند بسياری در حوزه علوم قرآنی و تفسير بود.

مركز مديريت حوزه علميه قم با انتشار اطلاعيه ای اين ضايعه را به ساحت مقدس بقيت الله الاعظم، مقام معظم رهبری، مراجع عظام و شاگردان و بيت آن فقيد سعيد تسليت گفت.

خبرگزاری قرآنی ايران (ايكنا) نيز ضايعه عظمای رحلت اين عالم ربانی را به پيشگاه ولی‌عصر(عج)، مقام معظم رهبری، عموم مسلمانان و به‌ويژه جامعه قرآنی و قرآن‌پژوهی تسليت می‌گويد.

آية‌الله‌ معرفت‌(ره) در سال‌ 1309 هجری‌ شمسی‌ در كربلا در ميان‌ خانواده‌ای‌ روحانی‌ و دوستدار قرآن‌ و عترت‌ به‌ دنيا آمد. پدرش‌ مرحوم‌ شيخ‌ علی‌ معرفت‌ از روحانيان‌ با فضيلت‌ بود كه‌ از پانزده‌ سالگی‌ ساكن‌ كربلا شده‌ بود. خاندان‌ آية‌الله‌ معرفت‌ همه‌ اهل‌ علم‌ و تقوا بودند و در اين‌ راستا سابقه‌ای‌ 300 ساله‌ داشتند و همگی‌ فرزندان‌ مرحوم‌ شيخ‌ عبدالعالی‌ ميسی‌، صاحب‌ رسالة‌ ميسیّه‌ بودند كه‌ از قرية‌ ميس‌ جبل‌ عامل‌ به‌ اصفهان‌ هجرت‌ می‌كند و جد بزرگ‌ آية‌الله‌ معرفت‌ با اهل‌ و عيالش‌ به‌ كربلا می‌رود و در آنجا زندگی‌ می‌كند.

آية‌الله‌ معرفت(ره)‌، تحصيلات‌ خود را در مكتب‌ خانه‌های‌ آن‌ روزگار آغاز كرد و حتی‌ كتاب‌ جامع‌ المقدمات‌ را هم‌ در آن‌ مكتب‌ خانه‌ها فرا گرفت‌. پس‌ از آن‌ وارد حوزه‌ علميه‌ كربلا شد و با تلاش‌ فراوان‌ به‌ فراگيری‌ دروس‌ دورة‌ سطح‌ پرداخت‌. بخشی‌ از دروس‌ سطح‌ را نزد پدر و بخش‌ ديگری‌ را نزد استادان‌ حوزه‌ علميه‌ كربلا فرا گرفت‌. پس‌ از آن‌ به‌ درس‌ خارج‌ فقه‌ و اصول‌ رفت‌ و يك‌ دوره‌ خارج‌ اصول‌ و بخشی‌ از خارج‌ فقه‌ را در همان‌ حوزه‌ مبارك‌ به‌ پايان‌ رساند.

سپس‌ برای‌ بهره‌مندی‌ از محضرآية‌الله‌ العظمی‌ خويی‌(ره‌) و ديگر استادان‌ حوزه‌ علميه‌ نجف‌، وارد اين‌ شهر شد. در آنجا نيز از محضر علمای‌ فرزانه‌، بهره‌های‌ فراوان‌ برد. پس‌ از آن‌ وارد حوزه‌ علميه‌ قم‌ شد و پس‌ از چندی‌ شركت‌ در درس‌ مرحوم‌ ميرزاهاشمی‌ آملی‌، تدريس‌ رسمی‌ خود را آغاز كرد.

آية‌الله‌ معرفت‌ در طول‌ سالهای‌ تحصيل‌، همواره‌ از تدريس‌ كتب‌ و دروس‌ حوزوی‌ بازنماند؛ حتی‌ به‌ تدريس‌ دروسی‌ كه‌ امروزه‌ در حوزه‌ها متداول‌ نيست‌ ـ مانند رياضيات‌ ـ می‌پرداخت‌ و همراه‌ با تحصيل‌ و تدريس‌، به‌ پژوهش‌ در گستره‌های‌ گوناگون‌ علمی‌ و دينی‌ می‌پرداخت‌. در اين‌ راه‌، از هيچ‌ تلاشی‌ دريغ‌ نمی‌ورزيد؛ به‌ گونه‌ای‌ كه‌ به‌ گفته‌ خود گاه‌ تا سحر برای‌ حل‌ مسأله‌ای‌ بيدار می‌ماند و به‌ تأمل‌ و كاوش‌ در كتب‌ مختلف‌ می‌پرداخت‌.

استادان‌ و دوستان‌:

آية‌الله‌ محمدهادی‌ معرفت‌، در سالهای‌ تحصيل‌ خود محضر علمای‌ بزرگ‌ و استادان‌ سترگی‌ را درك‌ كرد. جامع‌المقدمات‌ را درمكتب‌ خانه‌ نزد مرحوم‌ شيخ‌ علی‌ اكبر نائينی‌ فرا گرفت‌ و بخشی‌ از دروس‌ مقدمات‌ را به‌ همراه‌ پسر عموی‌ خود، مرحوم‌ شيخ‌ محمد جواد معرفت‌ نزد پدر آموخت‌. سيوطی‌ را نزد مرحوم‌ شيخ‌ سعيد تنكابنی‌ و مغنی‌، معالم‌ و كفايه‌ را نزد مرحوم‌ شيخ‌ محمدحسين‌ مازندرانی‌ فرا گرفت‌. برای‌ فراگيری‌ مطول‌، به‌ محضر اديب‌ نيشابوری‌ مشرف‌ شد و بخشی‌ از قوانين‌ را نزد سيد حسن‌ آقامير خواند. يك‌ دوره‌ خارج‌ اصول‌ و بخشی‌ از خارج‌ فقه‌ را نزد مرحوم‌ آية‌الله‌ شيخ‌ يوسف‌ بيارجمندی‌ خراسانی‌ آموخت‌.

با ورود به‌ حوزه‌ علميه‌ نجف‌، به‌ درس‌ آية‌الله‌العظمی‌ خويی‌(ره‌) رفت‌ و يك‌ دوره‌ كامل‌ اصول‌ و بخشی‌ از فقه‌ را از ايشان‌ فرا گرفت‌. همچنين‌ به‌ درس‌ استادان‌ بزرگی‌ چون‌ آقاميرزا باقر زنجانی‌، شيخ‌ حسين‌ حلّی‌، آية‌الله‌ حكيم‌ و مرحوم‌ آقای‌ فانی‌ شرفياب‌ شد و تا زمانی‌ كه‌ در نجف‌ بود به‌ درس‌ امام‌ خمينی‌(ره‌) می‌رفت‌ و از آن‌ بهره‌ می‌برد.

پس‌ از هجرت‌ به‌ قم‌، حدود دو سال‌ به‌ درس‌ مرحوم‌ ميرزاهاشم‌ آملی‌ رفت‌ و پس‌ از آن‌، تدريس‌ را ادامه‌ داد و در ضمن‌ آن‌ به‌ تأليف‌ می‌پرداخت‌.

از دوستان‌ وی‌ می‌توان‌ مرحوم‌ سيد عبدالرضا شهرستانی‌ و مرحوم‌ حاج‌ آقا محمد شيرازی‌ را نام‌ برد.

فعاليتهای‌ علمی‌ و فرهنگی‌:

آية‌الله‌ محمدهادی‌ معرفت(ره)‌ در طول‌ عمر خود خدمات‌ علمی‌ و فرهنگی‌ بسياری‌ را به‌ جامعة‌ شيعی‌ ارزانی‌ كرد‌. او در كربلا با گروهی‌ از فضلای‌ آن‌ ديار با سرپرستی‌ حجة‌الاسلام‌ والمسلمين‌ آقای‌ شهرستانی‌، مجله‌ای‌ را به‌ نام‌ «اجوبة‌المسائل‌ الدينيه‌» منتشر ساختند كه‌ در آن‌ به‌ شبهات‌ گوناگونی‌ كه‌ در گستره‌های‌ مختلف‌ دينی‌ مطرح‌ می‌شد، پاسخ‌ داده‌ می‌شد.

وی‌ در طول‌ ساليان‌ تحصيل‌ و پس‌ از آن‌، همواره‌ به‌ تدريس‌ علوم‌ دينی‌ در حوزه‌های‌ علميه‌ كربلا، نجف‌ و قم‌ اشتغال‌ داشت‌ و از اين‌ رهگذر، شاگردان‌ فرهيخته‌ و ممحضی‌ را تربيت‌ كرد‌ و به‌ عالم‌ اسلام‌ ارزانی‌ داشت كه‌ اين‌ تلاش‌؛ بخشی‌ از اين‌ تدريسها، تدريس‌ علوم‌ قرآنی‌ بود كه‌ با توجه‌ به‌ نيازهای‌ عالم‌ اسلام‌ و كمبودهای‌ موجود در حوزه‌های‌ علميه‌، آثار و بركات‌ فراوانی‌ را به‌ همراه‌ داشت؛ به‌ گونه‌ای‌ كه‌ می‌توان‌ آية‌الله‌ معرفت‌ را احياگر دروس‌ علوم‌ قرآنی‌، در عصر اخير در حوزه‌های‌ علميه‌ دانست‌.

آية‌الله‌ معرفت (ره)‌ در طول‌ عمر با بركت‌ خود كتابها و مقالات‌ فراوانی‌ را منتشركرد‌ كه‌ برخی‌ از آنها به‌ شرح‌ زير است‌:

1ـ ولايت‌ فقيه‌؛

2ـ دقت‌ فوق‌العاده‌ شيخ‌ در استنباط‌ مسائل‌؛

3ـ فرضيه‌ بازگشت‌ روح‌؛

4ـ مصونيت‌ قرآن‌ از تحريف‌؛

5ـ حديث‌ «لاتعاد»؛

6ـ تناسب‌ آيات‌؛

7ـ آموزش‌ علوم‌ قرآن‌؛

8ـ تاريخ‌ قرآن‌؛

9ـ التفسير و المفسرون‌؛

10ـ التهميد، فی‌ علوم‌ القرآن‌؛

11ـ شبهات‌ وردود؛

12ـ التفسير الأثری‌ الجامع‌.

روحش شاد!

پيكر مرحوم آيت الله معرفت يكشنبه تشييع مي شود 

ـ پيكر مرحوم آيت الله معرفت يكشنبه از مسجد امام حسن عسكري (ع) قم تشييع مي شود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري رسا ، پيكرمرحوم آيت الله لحظاتي پيش جهت غسل به غسالخانه منتقل شد.
به گفته فرزند مرحوم آيت الله معرفت، پيكر مطهر وي صبح روز يكشنبه ساعت 9 از مسجد امام حسن عسكري (ع ) قم به سمت حرم حضرت معصومه (س) تشييع خواهد شد.


گزارش تصويري
31


گزارش تصويري
يکي از شاگردان آيت الله معرفت: نهضت قرآني در حوزه و دانشگاه، مرهون آيت الله معرفت است

رسا،  ـ در پي درگذشت آيت الله محمد هادي معرفت (ره)، يكي از شاگردان وي در گفت و گو با رسا، انقلابي بودن، شجاعت در ابراز نظر، دفاع از تشيع، تربيت شاگردان بسيار و ارايه ديدگاه هاي نو را از ويژگي هاي اين مفسر و دانشمند علوم قرآني حوزه علميه قم برشمرد و از ديگر ويژگي هاي علمي وي سخن گفت.

حجت الاسلام محمد علي رضايي اصفهاني، شامگاه جمعه، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاري رسا، با تسليت درگذشت آيت الله معرفت (ره) فقدان اين دانشمند علوم قرآني حوزه علميه قم را ضايعه بزرگي براي حوزه هاي جهان تشيع دانست.
وي افزود: ايشان عارضه قلبي داشتند و يك ساعت به غروب امروز جمعه، به ديار حق شتافتند و روز يك شنبه ساعت 9 صبح از مقابل مسجد امام حسن عسكري (ع) قم به سوي حرم مطهر حضرت معصومه (س) تشييع خواهند شد.
اين شاگرد آيت الله معرفت، انقلابي بودن، عالم بودن، شجاعت در ابراز نظر، دفاع از تشيع در دنيا و جهان عرب، تربيت شاگردان بسيار و ارايه ديدگاه هاي نو را از ويژگي هاي مرحوم آيت الله معرفت (ره) برشمرد.
عضو هيئت مديره انجمن قرآن پژوهي حوزه علميه قم، اظهار داشت: آيت الله معرفت (ره) از شاگردان حضرت امام خميني (ره) بود و فرزندش را در دفاع مقدس تقديم انقلاب اسلامي كرد.
وي در مورد آثار علمي آيت الله معرفت (ره) گفت: ايشان كتاب هاي مهمي چون التمهيد، التفسير الجامع الاثري، التفسير و المفسرون و آثار و مقالات بسياري در حوزه علوم قرآني نوشت.
حجت الاسلام رضايي افزود: استاد معرفت (ره) علي رغم كسالت تا همين اواخر به تدريس مي پرداخت و عامل وحدت حوزه و دانشگاه بود.
وي تصريح کرد: ايشان نظريه هاي تازه اي در علوم قرآني داشت؛ همچون نظريه بطن قرآن و نسخ تمهيدي كه تحولي در اين رشته علمي به حساب مي آيد.
حجت الاسلام محمد علي رضايي اصفهاني، مرحوم استاد معرفت را پايه گذار علوم قراني در جهان تشيع دانست و خاطر نشان کرد: پيش از اين، مباحث علوم قرآني در مقدمه تفاسير مطرح مي شد؛ اما در ميان دانشمندان شيعي، استاد معرفت (ره) اين رشته علمي را براي نخستين بار به صورت مستقل طرح نمود. نهضت قرآني در حوزه و دانشگاه، مرهون ايشان است.
او در پايان، از سوي انجمن قران پژوهي حوزه علميه قم، رشته تخصصي تفسير حوزه علميه قم، مركز جهاني علوم اسلامي و مركز تحقيقات قرآن كريم، رحلت اين عالم بزرگ و مفسر شيعي را به حضرت امام عصر (عج)، خانواده ايشان، جهان تشيع و مقام معظم رهبري تسليت گفت.
  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا